Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iunie 2009  »
DLMMeJVS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Iunie » 4 » Situaţia de la Tighina iese de sub control

Situaţia de la Tighina iese de sub control
10:38 PM
Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) îşi exprimă profunda sa îngrijorare în legătură cu evoluţia periculoasă a situaţiei în or.Bender.

Astfel, pe parcursul unei îndelungate perioade de timp Oleg Gudîmo, membrul delegaţiei regiunii transnistrene a Republicii Moldova, pune în mod nejustificat problema activităţii în Bender a instituţiilor penitenciare, subordonate Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei CUC din 28 mai curent, acesta a făcut o declaraţie cu ameninţări deschise privind o eventuală destabilizare a situaţiei în oraş, care ar putea avea consecinţe grave. Cu regret, ceilaţi participanţi la şedinţa Comisiei nu au dat aprecierea cuvenită acestei poziţii destructive a reprezentantului delegaţiei transnistrene.

În aceeaşi zi, după încheierea şedinţei CUC, în or.Bender, s-a procedat la realizarea ameninţărilor proferate. Căile de acces spre penitenciarul nr.8 au fost blocate cu autocamioane, care au fost înconjurate de către participanţii la acţiunile de pichetare, protecţia cărora era asigurată de colaboratori ai structurilor de forţă din regiune.

După cum se ştie, acest penitenciar a fost debranşat încă din 2002 de la reţelele centrale electrice şi de termoficare, de aprovizionare cu apă şi de canalizare, acţiuni calificate de către experţii internaţionali în domeniu drept o încălcare gravă a drepturilor omului.

Se poate presupune că scopul acestor acţiuni este de a constrînge conducerea penitenciarului să întreprindă, sub ameninţarea pericolului agravării bruşte a situaţiei, acţiuni, care ar putea să conducă la destabilizarea situaţiei în or.Bender.

O deosebită îngrijorare trezesc acţiunile febrile ale delegaţiei transnistrene privind antrenarea în aceste provocări a reprezentanţilor opiniei publice a oraşului, veteranilor, pensionarilor, elevilor.

Circumstanţele, la care ne-am referit mai sus, ne permit să presupunem că se întreprind acţiuni premeditate de escaladare a tensiunii în această regiune cu un regim sporit de securitate, se creează un pericol real de pierdere de către forţele pacificatoare a controlului asupra situaţiei în Zona de Securitate. În aceste condiţii, toată răspunderea pentru agravarea situaţiei în or.Bender revine reprezentanţilor delegaţiei transnistrene în CUC.
În scopul stabilizării situaţiei ne adresăm delegaţiilor Federaţiei Ruse, regiunii transnistrene a RM, reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control cu propunerea de a face uz de toate mecanismele de care dispune operaţiunea de menţinere a păcii, desfăşurată în regiune, pentru asigurarea păcii şi stabilităţii pe teritoriul aflat sub controlul forţelor mixte de menţinere a păcii.

Totodată, ne adresăm către locuitorii oraşului Bender cu apelul de a nu se lăsa antrenaţi în acţiunile provocatoare, iniţiate de anumite persoane care încearcă să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate.

3 iunie 2009

Ion Solonenco, Co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova
Membrii delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control: Sergiu Golovaci, Ion Leahu, Sergiu Guţu,  Sergiu Valcov

 (Comunicat de presă remis de Ministerul Reintegrării din R.Moldova)

Vizitatori: 394 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: