Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Septembrie 2009  »
DLMMeJVS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Septembrie » 6 » Evenimentul Zilei:Voronin, împins spre demisie de Moscova

Evenimentul Zilei:Voronin, împins spre demisie de Moscova
11:39 AM
Rusia, UE şi pro-europenii de la Chişinău au exercitat presiuni asupra liderului comunist pentru ca acesta să se retragă.

Demisia liderului în exerciţiu de la Chişinău, anunţată oficial ieri după-amiază după o avalanşă de informaţii contradictorii, nu este o simplă decizie personală, luată într-un moment de luciditate, ci rezultatul unor presiuni exercitate de diferiţi factori, apreciază analiştii politici moldoveni. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu, moderatorul unui talk-show politic la „Jurnal TV", a declarat pentru EVZ că în spatele demisiei lui Voronin se află atât factori interni, cât şi externi. „Pe de o parte, liderul comunist a fost supus presiunilor exercitate de Rusia şi UE pentru că atât Moscova, cât şi Bruxelles au înţeles că puterea s-a schimbat la Chişinău şi au semnalat acest lucru conducerii moldoveneşti", a declarat Călugăreanu.

Jurnalistul a mai explicat că în cadrul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) s-a format, de asemenea, un nucleu disident în jurul politicienilor moderaţi, care a sperat că, prin sacrificarea lui Voronin, se va evita un nou scrutin legislativ anticipat, ce s-ar dovedi un dezastru pentru comunişti, menţinându-şi astfel neatinse interesele lor economice. Jurnalistul moldovean a adăugat că, potrivit unor surse politice, ar exista un număr de aproximativ 12 deputaţi comunişti dispuşi să ofere sprijin politic Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), majoritară în noul legislativ, pentru desemnarea lui Marian Lupu ca succesor al lui Voronin în fruntea ţării. AIE mai are nevoie de opt voturi pentru a atinge pragul de 61 de voturi necesare validării liderului democrat în funcţia de preşedinte.

Curtea Constituţională are ultimul cuvânt

Analistul politic Denis Cenuşă a declarat, la rândul său, că demisia lui Voronin a intervenit în urma presiunilor exercitate de formaţiunile pro-europene asupra acestuia, după ce liderul comunist a îndeplinit, în precedenta legislatură, două funcţii concomitent, aceea de şef al statului şi cea de preşedinte al parlamentului, o situaţie care contravine Constituţiei. Cenuşă minimalizează însă posibilitatea ca 12 deputaţi comunişti să ofere sprijinul lor politic AIE, decât „dacă sunt trimişi de Voronin sau dacă PCRM intră la guvernare".

El a amintit că până la verdictul Curţii Constituţionale privind desemnarea lui Mihai Ghimpu ca preşedinte al parlamentului, în absenţa deputaţilor comunişti, situaţia politică este blocată. Verdictul urmează să fie pronunţat marţi. Cenuşă nu exclude o coaliţie de centru-stânga între comunişti şi democraţii lui Marian Lupu, în funcţie de verdictul instanţei supreme.

Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a subliniat că decizia CC ar putea reprezenta punctul de plecare a unor noi runde de negocieri pentru formarea unei coaliţii care să reprezinte o alternativă la cea pro-europeană.

Vizitatori: 586 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: