Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iulie 2009  »
DLMMeJVS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Iulie » 30 » Moldova a ales

Moldova a ales
12:38 PM
Vladimir Voronin acuză Uniunea Europeană de "standarde duble şi rea-voinţă". În opinia liderului comunist, doar Rusia "are o atitudine de adevărat prieten faţă de Republica Moldova".

Rezultatele scrutinului legislativ de miercuri din R. Moldova anunţate de Comisia Electorală Centrală după centralizarea a 98% dintre buletinele de vot arată că cele mai multe mandate (48) le-au obţinut comuniştii, dar nicio formaţiune nu are voturile necesare (61) pentru alegerea preşedintelui. Eşecul repetat al Parlamentului ales la 5 aprilie de a numi un preşedinte al ţării a dus la convocarea alegerilor anticipate de ieri, 29 iulie.

După numărarea a 98% dintre buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală a anunţat că Partidul Comuniştilor a obţinut 45,1% din voturi, ceea ce i-ar aduce 48 de mandate de deputat. Alte patru partide au reuşit să treacă de pragul electoral coborât de la 6% la 5% - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 16,4% din voturi (17 deputaţi), Partidul Liberal (PL) cu 14,4% din sufragii (15 mandate), Partidul Democrat al ex-comunistului Marian Lupu cu 12,5% din voturi (13 deputaţi) şi Alianţa Moldova Noastră cu 7,8% din voturi (opt deputaţi). Cele trei formaţiuni liberale - PLDM, PL şi AMN - au împreună 40 de parlamentari.
Chiar dacă se asociază cu partidul lui Marian Lupu, ele vor dispune de o majoritate de 53 de locuri, suficientă pentru a învesti un guvern, dar departe de cele 61 de voturi care sunt necesare pentru alegerea unui nou şef al statului.

Voronin critică UE...

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat foarte dur Uniunea Europeană, acuzând-o de standarde duble şi de rea-voinţă, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti, în ziua alegerilor legislative anticipate.

Voronin a criticat UE, căreia îi atribuie un rol distructiv. "În prezent, UE, ştiind relaţiile noastre complicate cu România, numeşte un cetăţean român la conducerea grupului de monitorizare a alegerilor noastre. Este o provocare directă la adresa noastră", a spus Voronin.

Şeful statului moldovean a reiterat că România se amestecă permanent în treburile interne ale Republicii Moldova. "România a luptat împotriva independenţei noastre în toţi aceşti ani, se amestecă în treburile noastre. De exemplu, acum preşedintele României intenţionează să-i decoreze pe jurnaliştii moldoveni de opoziţie cu înalte distincţii româneşti", a spus preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova. "România practic nu ne-a recunoscut. Instituţiile oficiale ale României spun că au recunoscut independenţa Republicii Moldova în mod condiţional, ca un factor temporar până la unificarea cu România", a mai spus Voronin.

...şi laudă Rusia

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, Voronin consideră că "Rusia are o atitudine de adevărat prieten faţă de Republica Moldova, prieten care se cunoaşte la greu". "Pentru Republica Moldova este de mare importanţă acordarea creditului în valoare de 500 milioane de dolari fără niciun fel de condiţii preliminare, mai ales într-o perioadă politică şi economică complicată", a subliniat el. "Mai mult, Rusia a scos toate interdicţiile în ceea ce priveşte exportul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa sa, inclusiv pentru produsele vinicole", a spus el. "Atunci când la noi va începe să funcţioneze în mod normal Parlamentul, împreună cu Duma de Stat vom adopta legea privind emigranţii, privind drepturile acelor cetăţeni moldoveni care lucrează în Rusia şi a cetăţenilor Rusiei, care lucrează la noi în Republica Moldova. Acesta reprezintă un ajutor enorm", a subliniat el.

Diaconescu reacţionează

Ministrul român de externe Cristian Diaconescu s-a arătat nemulţumit de declaraţiile preşedintelui moldovean Vladimir Voronin, care a declarat, pentru jurnaliştii ruşi că UE are o atitudine distructivă faţă de ţara sa prin faptul că a numit un cetăţean român la conducerea grupului de observatori pentru monitorizarea alegerilor legislative anticipate. În ceea ce priveşte rezultatul scrutinului, Diaconescu a spus că România va respecta deciziile luate de instituţiile internaţionale specializate în monitorizarea alegerilor. "Observatorii internaţionali, ai OSCE, ai UE şi ai celorlalte organizaţii vor da un verdict în legătură cu acest scrutin. România este parte nu numai a unui sistem european comunitar, dar şi a unui sistem insituţional, şi, în primul rând avem obligaţia să respectăm deciziile care se iau de aceste instituţii. Funcţie de aceste decizii vom avea o atitudine sau alta (faţă de R. Moldova, n.r.)", a declarat ministrul.


Vizitatori: 568 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: