Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iulie 2009  »
DLMMeJVS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Iulie » 22 » Republica Moldova: Mobilizare generală?

Republica Moldova: Mobilizare generală?
2:56 AM
Se află Republica Moldova în pragul unui război?

Desfăşurată în plină campanie electorală pe fundalul declaraţiilor belicoase ale preşedintelui Voronin şi a sloganului electoral al comuniştilor „Să ne apărăm Patria!”, perfectarea Registrului de stat al resurselor de mobilizare, proiect iniţiat şi implementat de Ministerul Apărării în colaborare cu Departamentul Tehnologii Informaţionale, a bulversat mai mulţi cetăţeni solicitaţi în ultima vreme să se prezinte cu buletinele de identitate la responsabilii de recrutare din cadrul primăriilor. În s. Cobâlea, rnul Şoldăneşti, secretarul primăriei a solicitat rezerviştilor ca, pe lângă copia buletinului, să semneze într-o listă că, în caz de război, aceştia se vor mobiliza pentru apărarea ţării. Aceste vorbe i-au pus în gardă pe cobâlceni, vestea făcând înconjurul satului. O locuitoare, Aurica Anghelenici, ne spune că în locul soţului s-a dus ea la primărie. ”Secretara mi-a cerut copia buletinului soţului, trebuia să semnez pe o listă că, în caz de război, soţul meu, va lua arma în mâini. N-am vrut să semnez”, spune femeia. La rândul său, un agent economic din această localitate ne spune că angajaţii poliţiei rutiere l-au somat să înregistreze microbuzul la Centrul militar. „Sunt ofiţer în rezervă. Mi s-a cerut să înregistrez microbuzul la Centrul militar Şoldăneşti, aşa cum prevede legea, şi mi s-a spus că, în caz excepţional, voi asigura cu el deplasarea oamenilor acolo unde mi se va spune”, ne relatează oarecum îngrijorat cobâlceanul.

Mai mulţi lideri politici au semnalat săptămâna trecută că, reprezentanţii Partidului Comuniştilor intimidează electoratul afirmând că tancurile româneşti se află la Prut, iar cele ruseşti – în Transnistria, şi că, în cazul în care opoziţia va câştiga alegerile, ar putea să se producă un nou conflict armat.

Intimidarea electoratului

Anatol Gămurari, general în rezervă, consideră că astfel de acţiuni în campania electorală, ţinând cont şi de evenimentele care s-au produs la 7 aprilie şi de sloganul partidului de guvernământ care îndeamnă lumea să-şi apere patria, au menirea să intimideze electoratul. „Nu cred că e posibil în R. Moldova un scenariu georgian, mulţi însă dintre cei care au votat partidele de opoziţie nu vor participa la alegeri înfricoşaţi că situaţia ar putea degenera într-un conflict”, spune Gamurari.

Conform cerinţelor, listele rezerviştilor ar trebui completate, revăzute în fiecare lună. În realitate, din lipsă de specialişti, listele sunt completate de secretari şi sunt revăzute o dată pe an sau şi mai rar. Maria Niţă de la primăria Văleni, Cahul, ne informează că aici listele n-au fost completate de prin anii 2001 – 2002. Alta e situaţia în s. Salcia, raionul Şoldăneşti – secretara primăriei, Ana Namolovan, ne informează că acum câteva săptămâni a asistat la o şedinţă la Centrul militar din Şoldăneşti: „La noi listele erau perfectate, ni s-a cerut doar să împărţim rezerviştii în patru echipe conform destinaţiei, gradului militar, care, în caz de război ori situaţii excepţionale, vor fi mobilizaţi”, ne spune ea.

„Problemă de comunicare”

Solicitat de Jurnal, Alexandru Josan, şeful serviciului de presă al Ministerului Apărării, a opinat că declaraţii de genul celor făcute în s. Cobâlea, cel mai probabil „sunt o problemă de comunicare a reprezentantului puterii locale cu persoanele din teritoriu”. Potrivit lui, datele despre rezervişti se acumulează în legătură cu faptul că la cele 12 centre militare teritoriale din R. Moldova are loc procesul de perfectare a Registrului de stat al resurselor de mobilizare, proiect care se implementează de la începutul acestui an. În baza de date se introduc toate datele, iar evidenţa recruţilor şi rezerviştilor se efectuează după codul personal. Până la 1 septembrie 2009, cele 12 centre militare urmează să fie conectate la acest sistem informaţional. Sistemul registrului de stat al resurselor de mobilizare este parte din sistemul Registrului de stat al populaţiei din R. Moldova, a mai spus şeful serviciului de presă.

Vizitatori: 533 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: