Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Arhiv
«  Iulie 2009  »
DLMMeJVS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Iulie » 17 » Time: Scandalul inchisorilor secrete, resuscitat chiar de CIA

Time: Scandalul inchisorilor secrete, resuscitat chiar de CIA
11:17 AM
Scandalul inchisorilor secrete ale CIA si al torturii de care este acuzata administratia Bush in care inoata acum sefii de la varf ai spionilor americani, a fost resuscitat de insusi directorul CIA Leon Panetta.

Pe modelul “Daca taceai, filosof ramaneai”, Panetta s-a trezit in dimineata zilei de 24 iunie si s-a hotarat sa-si usureze constiinta in mainile americanilor: CIA avea un program secret pentru capturarea sau uciderea membrilor al-Qaida, dar acest program a fost intrerupt imediat ce a fost informat de existenta lui, comenteaza Time. Potrivit unor oficiali din administratia actuala si precedenta, CIA a dat fonduri pentru planificarea si probabil antrenarea unor agenti pentru aceasta misiune. Insa initiativa nu era complet operationala cand noul director a pus capat programului, dupa ce a aflat despre el, la 23 iunie. Citand agenti din Informatii, CIA a examinat, in 2001, si posibilitatea unor asasinate cu tinte precise impotriva responsabililor retelei, dar aceasta optiune a fost respinsa dupa sase luni, insa nici Panetta si nici membrii Congresului nu au dat detalii despre acest program.

Programul “secret”, in PowerPoint Cu siguranta, un program realizat de cele mai geniale creiere ale CIA si care ii vizeaza pe teroristi suna cel putin alarmant. Insa, ca multe alte povesti de acest gen, dezvaluirea lui Panetta a fost transformata din tantar in armasar.

Potrivit unor surse care au dorit sa ramana anonime, “controversatul program” era ceva mai bine facut decat un document in PowerPoint, insa nu implica asasinarea nimanui, mai ales ca nu existau capete care trebuiau decapitate si nici arme nu aveau, nu se poate vorbi de niciun program secret al CIA.

In urma cu opt ani, in 2001, Washington Post publica un articol “CIA cantareste misiuni de crima organizata”, in care jurnalistul James Risen scrie despre numele de cod al programului - Box Top. Crima organizata se continua cu lansarea unei rachete in apropiere de Yemen, in 2002, cand un membru al-Qaida a fost omorat. Dar cine le-a tinut numarul “crimelor organizate” care au avut loc in Irak si Afganistan, mai ales din 2001 pana in prezent?

De ce, totusi, cuvintele lui Panetta au pus pe jar intreaga America si a sculat din mormant garda lui Bush? Cel mai probabil, din cauza cuvantului “asasinat”, cu o greutate dificil de exprimat intr-o lume careia ii platim tribut in fiecare zi pentru ca… existam.

Or, in decursul istoriei sale, CIA a fost implicata, intr-un fel sau altul, in mai multe asa zise “operatiuni umede”, care au presupus asasinatul politic, terorismul sau loviturile de stat.

Razboiul CIA impotriva presedintelui Irakului, Saddam Hussein. In ianuarie 1996, presedintele Clinton a aprobat un credit de 6 milioane de dolari pentru a sprijini si inarma un grup de exilati irakieni, Iraqi National Council (INC), in scopul preluarii puterii in Irak.

Infiltrat de catre serviciile irakiene, INC a fost atacat de catre armata irakiana la Sala ad-Din, in 1996. Un camion incarcat cu aparatura radio furnizata de CIA a fost capturat de catre armata irakiana. Ingrijorate de intorsatura evenimentelor si de riscul de a se vedea implicate intr-un nou conflict, SUA renunta in ultimul moment la sprijinul aerian promis.

Au fost arestati 1.500 de partizani si cel putin 100 au fost executati, 3.000 de kurzi supravietuitori ajung la frontiera cu Turcia. Preluati de armata americana, au fost transportati la baza aeriana Guam din Pacific unde au fost internati pana la sfarsitul alegerilor prezidentiale.

Pentru inlaturarea presedintelui irakian Saddam Hussein, CIA a alocat, potrivit relatarilor facute ziarului “The Washington Post” de catre fostul ofiter al agentiei Warren Mosik, cel putin 110 milioane de dolari. Potrivit afirmatiilor fostului ofiter, operatiunea de lichidare a lui Saddam Hussein ar fi fost cea mai scumpa, reprezentand si “cel mai stanjenitor esec al CIA”.

Scopul CIA - informatiile secrete

Asadar, crimele intra-adevar ne sperie, insa de ce ar trebui sa ne uimeasca ca CIA ascunde informatii? E ca si cum am da ochii peste cap dupa ce am auzi “Mos Craciun nu exista”.

Agentia Centrala de Informatii (Central Intelligence Agency) este, prin definitie, un serviciu secret, intamplator al Statelor Unite ale Americii Pe langa activitatile de spionaj, de strangere si de analiza a informatiilor despre guverne straine si persoane, cu scopul de a le pune la dispozitia institutiilor Statului american si statelor partenere, CIA intreprinde si actiuni sub acoperire (”Covert Operations”) in strainatate.

Spre deosebire de NSA, CIA actioneaza mai mult prin resurse umane (Human Intelligence) decat prin interceptare (Signal Intelligence). In perioada razboiului rece, principalul sau adversar era KGB, care s-a transformat dupa destramarea Uniunii Sovietice in serviciul secret intern rus FSB (Serviciul de Securitate Federal), omologul FBI si serviciul de informatii externe SVR, omologul CIA.

Serviciul secret se afla sub jurisdictia presedintelui Statelor Unite. Unitatea este controlata in plus de catre un comitet al serviciilor secrete format din membrii Senatului si ai Camerei Reprezentantilor, insa spre deosebire de alte servicii secrete americane, Agentia Centrala de Inteligenta nu trebuie sa-si faca public bugetul. Criticii considera acest fapt a fi o incalcare a constitutiei americane.

De ce ar trebui ne mire ca CIA ascunde secrete cand cu totii stim ca asta ii este scopul? De ce dezvaluirea lui Panetta a dus la izbucnirea unui real razboi de doctrina intre democrati si republicani? De ce suntem atat de intrgati cand un adevar aproape universal valabil este spus cu voce tare?

Vizitatori: 618 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: