Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iulie 2009  »
DLMMeJVS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Iulie » 16 » Paznicii lui Voronin: "Vă împuşc pe toţi!"

Paznicii lui Voronin: "Vă împuşc pe toţi!"
10:19 AM
Până la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova au mai rămas 15 zile. Forfota electorală a depăşit limitele unei confruntări politice şi a devenit periculoasă pentru oamenii simpli. La Chişinău, simpatizantul unui partid de opoziţie a fost înjunghiat, iar la Nisporeni persoane înarmate ameninţă localnicii că-i vor împuşca dacă vor îndrăzni să rupă afişele cu secerea şi ciocanul încleiate noaptea pe gardurile gospodarilor.

Publicistul Petru Bogatu descrie cel mai reuşit într-un editorial apărut în Jurnal de Chişinău atmosfera în care se desfăşoară campania electorală din Republica Moldova: "Agresivi, înrăiţi şi românofobi, comuniştii par goniţi de o spaimă cumplită. Campania lor electorală dovedeşte nu atât calcul politic, cât o groază nebună de fiare care simt că vântul încearcă să le arunce în prăpastie". Editorialistul de la Timpul, Constantin Tănase, îşi dă şi el cu părerea despre actualul regim de la Chişinău: "Puterea de stat «a fost confiscată» prin şmecherii constituţionale de către un preşedinte uzurpator şi un partid uzurpator".

La modul practic, această campanie electorală a devenit periculoasă pentru societate. În goană după voturile vorbitorilor de limbă rusă, comuniştii au divizat societatea pe criterii etnice, România fiind prezentată ca un duşman al statalităţii care sprijină opoziţia. Îndemnând prin sloganuri electorale la "apărarea patriei", comuniştii insinuează în subtext că Republica Moldova ar fi ameninţată de dincolo de Prut. "România e doar sperietoarea din afară. E efigia în care comuniştii lovesc pentru a-şi ucide propria frică. Pentru a scăpa de obsesii", scrie Petru Bogatu.

ARME ELECTORALE NECONVENŢIONALE
Al doilea mare pericol al acestei campanii electorale este de natură fizică şi psihologică. După masacrul din comisariatele de poliţie după evenimentele din 7 aprilie, comuniştii continuă să inducă starea de frică în rândul oamenilor. Ţintele lor au devenit raioanele unde comuniştii au obţinut cele mai puţine voturi la ultimele alegeri. Săptămâna trecută, raionul Nisporeni, unde comuniştii nu au învins niciodată în alegeri, a fost împânzit de afişe electorale roşii cu secerea şi ciocanul.

Nemulţumiţi, localnicii au început să le rupă, dar s-au pomenit cu pistolul la tâmplă. Oameni înarmaţi şi îmbrăcaţi în civil patrulează străzile oraşului şi au grijă ca nu cumva afişele electorale ale comuniştilor să fie rupte de pe garduri şi stâlpi. Ala Pâslari, vânzătoarea unui magazin din Nisporeni, a îndrăznit să dea jos simbolul comuniştilor de pe pereţii magazinului: "Au venit cu maşina, m-au oprit, unul mi-a răsucit mâna la spate şi cu cealaltă mână voia să mă lovească. Au spus că vor să mă ia la miliţie pentru 3 zile. Pentru aceasta să mă ia la miliţie pentru 3 zile? Au scos un pistol, au pus carabinul cela... ori ce mai este, că eu nu mă pricep... A spus: «Eu vă împuşc pe toţi!»", a povestit vânzătoarea.

Luni dimineaţă, un simpatizat al Partidului Liberal Democrat a fost înjunghiat de persoane mascate după ce a încercat să împiedice distrugerea unor panouri electorale pe care erau încleiate afişe ale opoziţiei. Când a văzut că răuvoitorii au început să vandalizeze panoul, Ştefan Roşca s-a pornit împotriva lor: "Unul dintre ei a strigat: «Atas!». Doi au fugit, iar pe unul l-am ajuns. L-am apucat să-l ţin. Un altul s-a întors şi m-a lovit cu cuţitul. Rana este de 6 centimetri. Să nu credeţi că sunt narcomani... Sunt băieţi bine făcuţi, frumoşi, sănătoşi... şi trimişi", a spus Roşca.

Autoritatea electorală care trebuie să supravegheze buna desfăşurare a campaniei nu a reacţionat în nici un fel la aceste cazuri extrem de grave, iar reprezentantul comuniştilor la Comisia Electorală Centrală, Sergiu Sîrbu, a spus că Partidul Comuniştilor nu este implicat în aceste cazuri.

Posturile de televiziune din Republica Moldova au difuzat imagini cu oameni aflaţi în stare de ebrietate care afirmă că au fost trimişi chiar de către şefii comisariatelor teritoriale de poliţie ca să facă scandal la întâlnirile liderilor opoziţiei cu alegătorii. În legătură cu aceasta, liderul PLDM, Vladimir Filat, a cerut conducerii Ministerului de Interne să înceteze intimidarea cetăţenilor Republicii Moldova în procesul electoral.
Vizitatori: 427 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: