Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iulie 2009  »
DLMMeJVS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Iulie » 15 » Roşca datorează „Investprivatbank” cel puţin 1.000.000 de dolari

Roşca datorează „Investprivatbank” cel puţin 1.000.000 de dolari
4:52 AM
Cel puţin un milion de dolari urmează să ramburseze Iurie Roşca băncii în proces de lichidare „Investprivatbank”, pentru credite primite în ianuarie 2008 de către două ONG-uri controlate de el.

Declaraţiile anterioare ale directorului băncii, Ivan Chirpalov, precum că Roşca şi-a întors deja datoriile au fost făcute, probabil, din frică - actele pentru imobilele gajate (în unul din care se află redacţia „Flux”) de la Oficiul Teritorial Cadastral Chişinău arată că datoriile încă n-au fost achitate. Dacă vicepremierul şi-a menţinut controlul şi asupra clădirii de pe V. Pârcălab, 43, atunci datoria sa faţă de „Investprivatbank” depăşeşte 28 de milioane de lei. La sfârşitul lunii mai, când abia se afla despre deficitul acut de lichidităţi la „Investprivatbank”, Ivan Chirpalov, asătzi arestat, declara pentru TIMPUL că toate creditele pentru imobilele gajate băncii, asupra cărora a deţinut sau îşi meniţe controlul Iurie Roşca, au fost achitate la începutul anului curent. Informaţia pe care am obţinut-o recent de la Cadastru arată, însă, că I. Chirpalov, simţind pericolul ce-l paşte, a făcut aceste afirmaţii nedorind să intre în conflict cu Roşca. Astfel, potrivit datelor de la Cadastru, Fundaţia pentru Democraţie Creştină, al cărei fondator este vicepremierul, încă nu şi-a rambursat creditul de 6,5 mln. lei, pentru care a gajat, în ianuarie 2008, sediul redacţiei ziarului „Flux” (str. Corobceanu, 17), iar Cartelul Ţărănesc „Sf. Gheorghe” - organizaţie subordonată PPCD - datorează băncii circa 5,5 mln. lei, gajând clădirea de pe str. Lazo, 11. Faptul că ultimul credit nu a fost cerut pentru Cartel ni l-a demonstrat chiar şeful Cartelului, Ignat Vasilache, prin declaraţiile făcute anterior pentru TIMPUL. Întrebat pentru ce a solicitat banii, Vasilache ne-a răspuns surprins că nu ştie nimic despre un asemenea credit... Şi în anul 2007, luând ca gaj aceleaşi imobile, „Investprivatbank” a acordat aceloraşi ONG-uri alte trei credite, deja stinse - de 2 mln. lei, 2,5 mln. şi 3,5 mln. Deci, în ultimii doi ani, banca a oferit credite celor două ONG-uri ale lui Roşca în sumă de 20 de milioane de lei, dintre care 12 mln. rămân a fi nerambursate.

TIMPUL a scris şi despre creditele uriaşe, pe care „Investprivatbank” le-a dat, primind gaj clădirea de pe str. Pârcălab, 43. Amintim că, în 2000, când demarase campania de însuşire a Tipografiei „Prag-3”, şeful PPCD a cumpărat acest imobil de la fostul director al tipografiei, Ghenadie Talmaţchi. Tranzacţia e plină de mistere, deoarece Talmaţchi susţine că nu a vândut nimănui această clădire... Roşca a dat-o în arendă mai întâi Companiei „Union Fenosa”, apoi „Valiexchimp”, care a părăsit clădirea acum o lună. În 2008, Roşca a vândut imobilul lui Fiodor Chebici, şoferul de la „Investprivatbank”. Peste numai o lună, el a fost gajat la aceeaşi bancă pentru un credit de 7,6 mln. lei, iar peste alte zece zile - pentru un nou credit de peste 15 mln. lei. În mai puţin de un an, datoria totală (circa 23 mln. lei) a fost stinsă, iar în decembrie trecut Chebici a primit un nou credit, de 15,5 mln. lei. Nu ştim cum un şofer ar putea face atâţa bani în termene restrânse, dar Chirpalov, înainte de a fi arestat, ne-a dat de înţeles că acesta a fost dirijat de cineva: „Sărmanul şofer... Lăsaţi-l în pace, nu ia banii pentru el...”. Dacă admitem că vicepremierul îşi menţine controlul şi asupra imobilului respectiv, suma totală a creditelor acordate în ultimii doi ani de către „Investprivatbank” în interesele sale constituie circa 60 mln. lei, dintre care încă nu au fost întoarse 28 mln.

Menţionăm că licenţa „Investprivatbank” a fost retrasă la 19 iunie, peste numai trei zile după ce Roşca a fost numit vicepremier. În aceeaşi zi a fost arestat Chirpalov, căruia Procuratura îi incriminează „încălcarea regulilor de creditare”, ceea ce ar fi condus la falimentarea băncii. Persoane influente din sistemul bancar presupun că Ivan Cirpalov va fi izolat până la alegerile din 29 iulie, pentru a nu divulga unele adevăruri, care ar ştirbi grav imaginea guvernării. Potrivit Băncii Naţionale, după falimentarea „Investprivatbank”, debitorii băncii urmează să-şi achite creditele la „Banca de Economii”.

Vizitatori: 540 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: