Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Noiembrie 2008  »
DLMMeJVS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Noiembrie » 9 » Guvernul vrea să vândă totul până la alegeri: Bani pentru campania electorală

Guvernul vrea să vândă totul până la alegeri: Bani pentru campania electorală
10:48 AM
În ajun de alegeri, dar şi pe timp de criză mondială financiară, guvernul intenţionează să privatizeze câteva întreprinderi mari. Este vorba de Compania „Air Moldova”, Hotelul „Codru”, Hotelul „Dacia” ş.a. Mai mult, reprezentanţii partidului de guvernământ se laudă că vor atrage şi investitori străini. Economiştii spun că aşa ceva este imposibil. Pe timp de criză, investitorii serioşi se retrag chiar şi din ţările mari, dezvoltate, nici vorbă să vină să investească în RM. Atât politicienii, cât şi economiştii sună alarma: dacă vor fi privatizate întreprinderi mari până la alegeri, înseamnă că miroase a corupţie şi că Partidul Comuniştilor vrea astfel să-şi facă bani pentru campania electorală.

Recent, deputaţii au votat excluderea din lista obiectivelor care nu sunt pasibile de privatizare Compania „Air Moldova”, Hotelul „Codru” şi Cafeneaua parlamentului. Chestiunea a iscat un adevărat scandal în legislativ. Toată lumea recunoaşte că aceste obiective trebuie privatizate, dar nu înţelege de ce atâta grabă tocmai acum. Criza mondială ne ameninţă şi ar trebui să ne mai uităm la ţările din jurul nostru, au spus deputaţii din opoziţie. Ei au reproşat că graba examinării proiectului dă de bănuit: posibil, cineva cunoaşte de-acum viitorii proprietari sau guvernanţii vor să acapareze totul până la alegeri, ca nu cumva să piardă puterea pe neprins de veste.

Potrivit lui Anatol Zagorodnâi, unul dintre cei patru autori ai iniţiativei legislative, privatizarea Hotelului „Codru” ar duce la dezvoltarea reţelei hoteliere şi a turismului, în general. El a fost chiar optimist, sugerând că - de ce nu? - ar putea să ajungă în RM şi reţelele hoteliere cu renume mondial, cum sunt „Marriott” şi „Hillton”. Şi o eventuală privatizare a „Air Moldova” ar liberaliza piaţa transportului aerian. Deputaţii comunişti sunt convinşi că statul nu-şi poate permite să finanţeze această întreprindere.
 
Convingerea lor de azi este contrară celei de acum doi ani, când au votat alocarea a 93 mln. lei din bugetul de stat pentru procurarea unei aeronave Airbus 320. Atunci, ei susţineau că statul are nevoie de transport aerian public deoarece întreprinderile private nu promit siguranţă. Economiştii afirmă că votul de atunci a fost doar un truc pentru a mări capitalul statutar al Companiei. Referitor la Cafeneaua parlamentului, aflată peste drum de legislativ, Zagorodnâi susţine că veniturile acesteia sunt sub aşteptări „şi nu permit întreprinderii să se dezvolte în condiţiile unei concurenţe loiale”.

Aviz secretizat
Deputaţii din opoziţie au cerut în repetate rânduri prezentarea avizului anticorupţie, aşa cum prevede legislaţia, dar au fost ignoraţi. O menţiune: în ajunul examinării proiectului în a doua lectură, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a prezentat avizul său, dar acesta n-a fost distribuit deputaţilor şi ei n-au ştiut de existenţa lui. Noi l-am găsit pe pagina web http://www.capc.md/avize.php?mod=avize&id=354) şi am aflat de ce a fost ţinut în secret - este negativ. În el se spune franc: proiectul „are un grad înalt de coruptibilitate” şi că „un asemenea mod de privatizare poate fi calificat ca un gest electoral sau ca un interes urmărit de majoritatea parlamentară la finele mandatului”. Autorii proiectului „nu explică de ce s-a investit atât de mult în ultimii ani în „Air Moldova”, dacă aceasta a reprezentat sau reprezintă o povară pentru stat şi de ce n-a fost introdusă în lista privatizării un an în urmă”, când a fost adoptată legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice. CAPC a sugerat deputaţilor să nu voteze proiectul şi să-l lase pentru legislatura viitoare, întrucât nu este corectă privatizarea Complexului hotelier „Codru” şi a Cafenelei parlamentului - unicele instituţii la dispoziţia organului legislativ - în ultima jumătate de an de mandat.

RM riscă să piardă 17 mln. euro la CEDO
„Cum să privatizăm „Air Moldova”, procesul este în derulare la CEDO?”, au întrebat deputaţii din opoziţie. „Şi ce dacă?”, au răspuns comuniştii. La 6 iunie, guvernul a adoptat o listă de întreprinderi care vor fi privatizate în viitorul apropiat. Printre acestea se numără şi Hotelul „Dacia”. „Air Moldova” şi „Dacia” au fost naţionalizate în 2002 de puterea comunistă, care a invocat faptul că privatizarea acestora a fost ilegală. Acum, ambele cazuri se află la CEDO, iar guvernul riscă să piardă 7 mln. euro, în primul caz, şi 10 mln. euro, în al doilea. Potrivit lui Vitalie Nagacevschi, avocatul celor doi reclamanţi la Curtea Europeană, ambele procese sunt pe ultima sută de metri şi s-ar putea ca, până la sfârşitul anului, să avem hotărârile Curţii.

Între iunie 2000 şi septembrie 2002, a funcţionat o companie mixtă moldo-germană. După schimbarea guvernării în 2001, comuniştii au cerut dizolvarea companiei, considerând că aceasta a fost fondată ilegal. Instanţele moldoveneşti au hotărât rezilierea contractului, iar RM nu i-a mai restituit Companiei germane „Unistar Ventures GmbH” contribuţia la capitalul statutar - 3,2 mln. dolari. S-a încercat şi o negociere amiabilă cu guvernul, dar Chişinăul a refuzat încheierea oricărei tranzacţii. Este cazul „ Air Moldova”.
În cazul „Dacia”, Nagacevschi susţine că n-a fost solicitată o reparaţie pecuniară, ci întoarcerea hotelului şi a terenului care au fost naţionalizate. Costul lor s-ar ridica la 10 mln. euro. „Nu cred că mai reuşesc să-l scoată la privatizare. În primul rând, hotelul şi pământul sunt sechestrate printr-o încheiere judecătorească, în al doilea rând, cred că, într-un timp relativ scurt, această cauză va fi soluţionată la CEDO”, spune avocatul.

„Se cunosc şi viitorii proprietari…”
„Ei fac ce vor în ţara asta”, comentează Ion Guţu, deputat AMN, scurta istorie a celor două întreprinderi care sunt scoase la privatizare, după şase ani de la naţionalizare. Guţu zice că Hotelul „Codru” este la autogestiune şi are profit. El nu înţelege explicaţiile comuniştilor. „Codru” deţine indici foarte buni, anul trecut a avut vânzări de 35 mln. lei, dintre care la bugetul de stat au fost defalcate 9 mln. şi 5-6 mln. are profit curat, pe care îl investeşte”, spune el. Problema e că în Complexul hotelier „Codru” intră şi Reşedinţa de stat, pentru reparaţiile căreia statul a cheltuit recent 30 mln. lei şi acum „cuiva îi face cu ochiul”. Contactat de TIMPUL, Veaceslav Nanu, vicedirectorul hotelului, n-a vrut să ofere detalii din activitatea „Codru”, menţionând că „instituţia are un fondator şi noi nu comentăm acţiunile fondatorului”.
Despre cafeneaua parlamentului, deputaţii spun că pe nimeni nu mai interesează clădirea, dar mai mult cei 28 ari de pământ. Potrivit lor, în parlament lucrează 500 de oameni care iau masa zilnic la cantină, iar clădirea parlamentului are doar un bufet mic, mâncarea fiind adusă de peste drum. „E o decizie pripită şi negândită”, au mai zis ei.

„Presupunem cine sunt viitorii proprietari. Anul acesta, vor fi împărţite obiectivele mai atractive, care prezintă interes. „Codru” şi Cafeneaua cred că vor fi vândute până la sfârşitul anului, „Air Moldova” - poate mai târziu”, consideră Guţu. Sursa citată ne-a mai spus cum a fost privatizat Sanatoriul „Moldova” din Odesa, la numai o lună de la publicarea în „Monitorul Oficial” a listei obiectelor scoase la privatizare de guvern. „Au fost mai multe proiecte cu sume de două-trei ori mai mari, dar le-au eliminat la prima etapă şi a fost privatizat de o companie înregistrată în februarie 2008 la Chişinău, fără mari activităţi. Cred că, până la alegeri, compania respectivă îl va vinde mai departe. A fost procurat cu 7 mln. dolari şi va fi vândut cu 30 mln. dolari - preţul ei real. Profitul va merge la finanţarea alegerilor PCRM”, zice deputatul.
De aceeaşi părere este şi expertul economic Veaceslav Ioniţă, care afirmă că e imposibil să vinzi o întreprindere mare într-un an de zile. Numai pregătirea şi evaluarea durează un an-doi. „Dacă se vinde mai repede, avem de a face cu corupţie. Înseamnă ca s-a ştiut din start cine este cumpărătorul, care nu poate să fie unul onest. El vine să cumpere, ca, după asta, să vândă mai departe, iar comisionul va merge la partidul de guvernământ pentru electorală. Un investitor onest nu cumpără înainte de alegeri”, susţine expertul. Ioniţă mai spune că guvernul trebuia să facă aceste privatizări cu doi-trei ani în urmă, când erau preţuri bune, nu acum în plină criză.

Cu toate riscurile, expertul menţionează că executivul trebuie să continue ceea ce a început, deoarece instituţiile de stat sunt cele mai corupte, nu aduc profit şi constituie o povară pentru stat. În plus, acest lucru este cerut şi de instituţiile internaţionale - condiţie pentru a primi granturi. Şi expertul economic Valeriu Prohniţchi susţine ideea privatizărilor, numai că adaugă „acestea trebuie făcute în condiţiile de maximă transparenţă”. „Sperăm că, până la urmă, o să avem mai multe hoteluri bune în oraşul nostru, deoarece nu prea ai unde caza un străin - ori te rup preţurile, ori dai de opşcepitul din vremea sovietică”, încheie Prohniţchi.
Vizitatori: 443 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: