Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Noiembrie 2008  »
DLMMeJVS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Noiembrie » 2 » Tiraspolul ar renunţa la independenţa autoproclamată numai pentru o Uniune Statală, dar Chişinăul respinge orice idee de federalizare

Tiraspolul ar renunţa la independenţa autoproclamată numai pentru o Uniune Statală, dar Chişinăul respinge orice idee de federalizare
11:28 PM
Parlamentul de la Chişinău a adoptat în unanimitate, în 2005, o lege privind reglementarea conflictului transnistrean, în care este prevăzută autonomia pentru Transnistria, dar în cadrul Republicii Moldova. În plus, legea prevede toţi paşii necesari, în viziunea Chişinăului, pentru reglementarea conflictului. Planul moldovean a primit deja girul SUA, UE şi Ucrainei, dar, nici până acum nu a venit nici un semn de la Moscova, nici de aprobare, nici de respingere.

Se pare că, în pofida discursului oficial de respingere a altor idei decât independenţa sau federalizarea, Tiraspolul s-ar împăca şi cu o autonomie lărgită, cu condiţia să aibă drept de veto în viitoare decizii strategice ale Moldovei, inclusiv în plan extern.

Dar, la Chişinău şi nu numai, există temerea că, astfel, reprezentanţii transnistreni ar bloca planurile de apropiere a Moldovei de UE. În ce priveşte ideea de Uniune Statală, în afară de OSCE, nici partenerii din formatul 5 plus 2, nici SUA şi UE nu o agreează.

Garanţii pentru Moscova

Analiştii de la Chişinău consideră că Moscova ţine situaţia blocată de teamă că va pierde iar teren în regiune. Moscova nu vrea ca Moldova să devină noua Ucraină. Autorităţile de la Chişinău spun că poate cea mai importantă condiţie pentru rezolvarea conflictului transnistrean este ca o viitoare Moldovă unită, post-conflict, să îşi menţină neutralitatea...  Asta, pentru a elimina îngrijorările Rusiei că Moldova s-ar apropia de NATO.

De aceea, la negocieri, Chişinăul insistă că nu vrea să adere la NATO şi invocă neutralitatea prevăzută în constituţie.

Un conflict de 1,8 miliarde

Transnistria nu ar putea supravieţui fără Rusia, inclusiv din punct de vedere economic.  Pe lângă problemele politice, Tiraspolul a adunat, în timp, o datorie de 1,8 miliarde de dolari, la Gazprom, iar plata acestora face evident parte din rezolvarea finală a conflictului, astfel încât Rusia să nu piardă banii.

Mai mult sau mai puţin deschis, oficialii de la Chişinău se arată gata să achite datoria dacă Transnistria revine de facto la Moldova.
Vizitatori: 437 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: