Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Octombrie 2008  »
DLMMeJVS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Octombrie » 1 » Voronin rămâne în politică şi după parlamentarele 2009

Voronin rămâne în politică şi după parlamentarele 2009
9:04 PM
Într-un interviu pentru postul de radio moscovit „Eho Moskvî”, Preşedintele Vladimir Voronin a evitat să numească un eventual succesor la conducerea ţării după ce îi expiră mandatul în primăvara anului 2009. Dar a spus că nu va pleca. „Nu voi pretinde în mod special la ceva, dar voi fi în politica activă. Voi ajuta stataliştilor tineri care doresc să creeze, care doresc să facă lucruri mari pentru Moldova”, a spus Voronin, citat de Info-Prim Neo.
 
Referindu-se la prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană, preşedintele a spus că e meritul forţelor de menţinere a păcii că „în toţi aceşti ani nu au fost victime, nu au fost pierderi”. Ofiţeri din contingentul de 1 800 militari ruşi care păzesc depozitele de armament de la Cobasna spun că acolo se află muniţii evacuate din ţările fostului Tratat de la Varşovia, „când se nimicea Uniunea Sovietică”. „Dar ce află în acele depozite noi nu ştim şi aceasta este foarte rău. Nu ştim de mai bine de 8 ani”, a remarcat Vladimir Voronin.

Referindu-se la conflictul transnistrean, preşedintele a spus că Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Ruse este singura instituţie care uneşte cele două maluri ale Nistrului. „Principalul este că toţi transnistrenii sunt creştini ai Bisericii Ortodoxe Ruse ca întreaga Moldovă. Peste 90 la sută din creştinii moldoveni se subordonează Bisericii Ortodoxe Ruse”, a spus Voronin.

Preşedintele a declarat că Moldova a pregătit propriul pachet de documente în baza cărora ar urma să fie soluţionată chestiunea transnistreană. Este vorba de legea din 2005 cu privire la principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene, un proiect de lege de bază cu privire la statutul autonomiei transnistrene şi un plan care prevede soluţionarea treptată a problemei şi un set de garanţii. Şeful statului a spus că Moldova va insista ca negocierile în formatul 5+2 să se bazeze anume pe discutarea acestor documente. Voronin a spus că a primit reacţii la aceasta propunere din partea tuturor participanţilor la negocieri cu excepţia Rusiei şi Transnistriei. Preşedintele crede că Rusia aşteaptă ca Tiraspolul să-şi decidă atitudinea.

Şeful statului nu a negat că discută şi direct cu Rusia despre reglementare, dar a insistat: „aceste sunt consultaţii de la care Smirnov a fugit toţi aceşti ani”. La întâlnirea preşedinţilor moldovean şi rus de la Soci în august s-a convenit că Voronin urma să se întâlnească cu Smirnov. „Acum văd ce metamorfoză s-a produs în acest Smirnov”, s-a arătat nemulţumit preşedintele. „Ba locul nu-i place, ba că nu are garanţii, ba că este ocupat”. Preşedintele moldovean a descris acest comportament drept „iepuresc”şi a reiterat că „locul lui Smirnov este la gunoiştea politicii”.

Observatorii notează că tradiţional în momente cruciale în procesul de soluţionare transnistreană, medii ruseşti îl intervievează pe Vladirmir Voronin, după care merg pentru discuţii cu liderul Igor Smirnov. 
Vizitatori: 430 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: