Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Septembrie 2008  »
DLMMeJVS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Septembrie » 29 » Vasile Tarlev este noul preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, iar Mihai Petrache nu este sigur că ex-premierul nu mai are legături cu

Vasile Tarlev este noul preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova, iar Mihai Petrache nu este sigur că ex-premierul nu mai are legături cu
5:14 AM
Ex-premierul Vasile Tarlev este noul preşedinte al Uniunii Centriste din Moldova. Acesta a fost ales în funcţie de către delegaţii Congresului IV Extraordinar al UCM. Despre acest lucru anunţa anterior şi ex-preşedintele Uniunii Centriste, Mihai Petrache. Alegerea lui Tarlev a fost însoţită şi unele divergenţe dintre vechea şi noua conducere a partidului. Formaţiunea optează pentru "relaţii bune cu România, parteneriat strategic cu Rusia şi alegerea preşedintelui ţării direct de către popor".

În timpul Congresului au existat şi divergenţe dintre vechea şi noua conducere a Uniunii Centriste. Mihai Petrache, ex-preşedintele UCM, a spus în cadrul congresului că "nu este sigur că Vasile Tarlev nu are nicio legătură cu comuniştii" şi că ex-premierul ar fi schimbat condiţiile unui memorandum semnat între părţi.

Potrivit lui Petrache, acest memorandum prevedea ca Vasile Tarlev să devină preşedinte, iar Mihai Petrache - preşedinte al Consiliului Republican al UCM. Având în vedere că o astfel de funcţie nu este stabilită în cadrul statutului partidului, Vasile Tarlev i-a propus funcţia de vice-preşedinte, iar Mihai Petrache şi-a menţinut dorinţa de a fi preşedinte al Consiliului Politic. Pe de altă parte, Vasile Tarlev susţine că oricum se va implica în politică "în cadrul UCM sau în afara ei".

Mihai Petrache a subliniat în discursul său vectorul pro-european al partidului şi relaţii bune cu România. "În cadrul UE, se pierde importanţa unirii", a mai precizat Mihai Petrache cu referinţă la o posibilă unire cu România. UCM va susţine ca preşedintele ţării să fie ales de popor, iar Parlamentul - în format mixt, atât în baza listelor de partid, cât şi în baza circumscripţiilor uninominale.

Vasile Tarlev, noul preşedinte al UCM, a rmarcat în discursul său "prietenia pe care trebuie să o avem cu toate statele, integrarea europeană, relaţii foarte bune cu Ucraina şi România şi un parteneriat strategic cu Rusia". "Dacă nu vom avea acest parteneriat strategic cu Rusia, putem considera că am pus cruce pe problema transnistreană", a mai precizat Vasile Tarlev.

Delegaţii congresului au decis să schimbe şi denumirea formaţiunii din "Uniunea Centristă din Moldova" în "Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova".

După ce a fost ales în calitate de preşedinte a UCM, Vasile Tarlev a propus ca în cadrul Consiliului Politic al UCM să fie aleşi Mihai Petrache, Gheorghe Avornic, Gheorghe Amihalachioaie, Petru Plămădeală, Alexandru Begu şi alţii. Propunerea a fost votată în unanimitate. La şedinţa Consiliului Politic vor fi aleşi vice-preşedinţii, Vasile Tarlev a dat asigurări că îl va propune în primul rând pe Mihai Petrache.

Amintim că Uniunea Centristă din Moldova este constituită la la 15 mai 2000. UCM a fost condusă iniţial de Ion Morei. După demisia acestuia, pe motivul desemnării sale în funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Tarlev, preşedinte al UCM a fost ales Vasile Bajureanu. Congresul ordinar al Uniunii, din 11 iunie 2002, a decis înlocuirea lui Vasile Bajureanu cu Mihai Petrache la funcţia de preşedinte al UCM. Uniunea Centristă este, pe moment, un partid extra-parlamentar.
Vizitatori: 415 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: