Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iulie 2008  »
DLMMeJVS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Iulie » 6 » Scandalul YouTube, datele personale ale utilizatorilor şi drepturile de autor

Scandalul YouTube, datele personale ale utilizatorilor şi drepturile de autor
6:43 AM
O instanţă americană obligă Google, proprietarul site-ului de conţinut video, să pună la dispoziţia Viacom date. Un tribunal din Statele Unite a obligat Google să furnizeze detalii personale ale vizitatorilor site-ului YouTube, pe care îl deţine, corporaţiei Viacom, scrie „Financial Times“. În procesul intentat Google, Viacom, conglomeratul media care deţine casa de film Paramount Pictures, studiourile DreamWorks şi MTV Networks, a acuzat compania de servicii pe internet că le permite utilizatorilor YouTube să posteze ilegal filme protejate de legile drepturilor de autor. Corporaţia media strânge dovezi pentru a demonstra faptul că popularitatea YouTube se bazează chiar pe punerea la comun în mod ilegal a unor materiale protejate de legislaţia drepturilor de autor.

Precedent periculos

Decizia Curţii, pronunţată miercuri, s-ar putea aplica în toată lumea şi-i va afecta pe cei peste 4 milioane de utilizatori înregistraţi ai site-ului YouTube. Sentinţa va fi cu siguranţă un precedent, spun analiştii, şi va afecta în viitor toate site-urile video.

În urma deciziei Curţii americane, compania Google este obligată să pună la dispoziţia Viacom datele confidenţiale ale celor care au urmărit materiale pe YouTube. Este vorba de numele folosit de utilizator pe site (ID), protocolul de internet al computerului (IP) de pe care acesta a accesat YouTube şi detalii despre conţinutul video urmărit. Sunt afectaţi şi cei care nu s-au înregistrat pe site, ci doar au vizionat filme la modul anonim.
 
Utilizatorii, protejaţi

Un oficial al Viacom a spus că datele pe care le vor obţine de la Google „nu vor fi folosite pentru a le face rău celor care au postat un material sau altul, chiar dacă acesta este protejat de legile drepturilor de autor“.

Compania susţine că pe YouTube sunt acum peste 150.000 de materiale ale căror drepturi de autor le deţine. Pe de altă parte, atât organizaţiile care susţin drepturile omului, cât şi Google susţin că decizia Curţii americane este un atac la intimitatea utilizatorilor de internet.

Google a cumpărat YouTube în 2006 pentru 1,65 miliarde de dolari. Site-ul funcţionează pe baza unui act numit Digital Millennium Copyright Act, care postulează că, dacă un astfel de site îndepărtează conţinutul de copyright al unui material imediat ce intră în posesia lui, îl poate folosi apoi fără a avea de suferit din această cauză.
 
Faimosul site a fost lansat în 2005

YouTube a fost fondat în 2005 de către Chad Hurley, Steve Chen şi Jaewd Karim, trei foşti angajaţi ai companiei intermediare de plăţi on-line PayPal. Înainte de a lucra la PayPal, Hurley a studiat designul la Universitatea Indiana din Pennsylvania, iar Chen şi Karim au studiat ştiinţa computerelor la Universitatea din Illinois. Domeniul YouTube.com a fost activat pe 15 februarie 2005, site-ul fiind dezvoltat în câteva luni.

Creatorii au prezentat publicului o versiune a site-ului în mai 2005, cu şase luni înainte de debutul oficial. Înainte de lansarea YouTube, cei care doreau să posteze sau să vizualizeze conţinut video pe internet aveau puţine mijloace la îndemână. Unul dintre acestea este site-ul metacafe.com, lansat încă din 2003, sau Dailymotion.com, lansat în Franţa în martie 2005. Avantajul prin care YouTube a devenit numărul unu mondial în această industrie a fost simplitatea prin care un om putea încărca un film care apoi putea fi văzut de toată lumea în numai câteva minute.
 
Vizitatori: 468 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: