Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Iunie 2008  »
DLMMeJVS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Iunie » 1 » Vladimir Voronin: Filat doreşte să privatizeze frontiera moldo-română, iar Chirtoacă trebuie revocat din funcţia de primar

Vladimir Voronin: Filat doreşte să privatizeze frontiera moldo-română, iar Chirtoacă trebuie revocat din funcţia de primar
5:28 AM
Voronin s-a plâns pe România într-o scrisoare către toţi preşedinţii statelor membre ale UE * Slava Domnului că este măcar râul Prut între Republica Moldova şi România * Filat doreşte, probabil, să privatizeze frontiera moldo-română * Chirtoacă trebuie revocat din funcţia de primar * Mâinile lui Smirnov sunt cu sânge * Cu Medvedev voi discuta despre soluţionarea conflictului transnistrean * Voronin s-a lansat în laude la adresa PPCD şi a lui Iurie Roşca * În 2009, cetăţenii trebuie să voteze pentru PCRM, PDM şi PPCD. Acestea sunt principalele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin, lansate în cadrul emisiunii “Conversaţii cu preşedintele”, difuzată ieri, 30 mai, de postul de televiziune “NIT”.

Şeful statului a declarat că atunci când PCRM a câştigat alegerile nu exista niciun tratat de bază încheiat cu partenerii Republicii Moldova. Voronin a ţinut să menţioneze că anume Partidul Comuniştilor a fost cel care a încheiat tratatul cu Federaţia Rusă. Cât priveşte tratatul de frontieră cu România, preşedintele moldovean a spus că “Bucureştiul nu vrea să semnze, deşi a semnat cu toţi vecinii. Când a venit vorba de Moldova, ni se spune că a trecut moda tratatelor, că nu este strict necesar". Voronin a subliniat că i-a făcut o ofertă lui Băsescu ca în documente să nu figureze limba moldovenească, ci să fie scris "limba de stat". Potrivit lui Voronin, preşedintele român a refuzat această formulare.

“Personal, am scris o scrisoare către toţi cei 27 de preşedinţi ai statelor din UE, în care am explicat relaţiile moldo-române şi faptul că România nu doreşte să semneze Tratatul de frontieră. Până şi SUA nu a mai rezistat şi a făcut o declaraţie la acest subiect”, a mai adăugat Vladimir Voronin.

“Cum să semnăm Convenţia privind micul trafic, dacă noi nu avem frontieră?”, s-a întrebat Voronin. “Trebuie mai întâi să delimităm foarte clar care este frontiera noastră. Apoi să semnăm şi alte tratate. Acum de unde să începem a număra aceştia 50 de km? Slava Domnului că este măcar râul Prut între noi”, a mai declarat preşedintele comunist.

Întrebat ce crede despre activităţile opoziţie cu privire la promovara semnării Convenţiei micului trafic la frontieră, Voronin a spus că “este o copilărie” şi că “Filat doreşte, probabil, să privatizeze frontiera moldo-română”. Referindu-se la tratativele care se duc între Bulgaria şi Republica Moldova, Voronin a spus că scopul acestor negocieri este ca cetăţenii RM să poată circula liber, fără vize, în acest stat membru al Uniunii Europene.

În discuţia cu invitaţii la emisiune a fost atins şi subiectul alegerilor din 2009, despre care preşedintele a dat asigurări că se vor desfăşura după toate regulile democratice. "De rezultatul alegerilor depinde cursul de mai departe al ţării", a subliniat preşedintele moldovean.

În speach-ul său Voronin a aruncat şi câteva săgeţi spre primăria municipiului Chişinău, spunând că "Dacă după 2009 i-am pune în fruntea ţării pe politicieni ca Chirtoacă... apoi, Doamne fereşte! Cetăţenii nemulţumiţi din Chişinău ar trebui să organizeze un referendum şi să-l revoce din funcţie pe primar. Eu, în calitate de chişinăuean, am să merg la urne şi am să votez ca primarul capitalei să fie revocat din funcţie”, a mai declarat Voronin.

Şeful statului s-a referit şi la viitoarea întâlnire pe care o va avea cu preşedintele rus. “M-am cunoscut cu Dmitri Medvedev în cel mai vechi sobor de la Kremlin. Putin ne-a făcut cunoştinţă. La viitoarea întâlnire ne vom axa mai mult pe subiectul soluţionării conflictului transnistrean. Sunt convins că nu vor apărea surprize”, a declarat Voronin.

Fiind întrebat cum decurg negocierile cu Tiraspolul, şeful statului a subliniat: “Negocierile cu Smirnov sunt foarte complicate. Mâinile lui sunt cu sânge, în urma conflictului de pe Nistru. El nu poate fi pacificator”. “Am trecut recent prin Dubăsari, când am fost la mormântul mamei mele. Cunosc fiecare stradă şi fiecare copac de acolo. Nimic nu s-a schimbat, decât doar s-a învechit”, a mai explicat Voronin.

Cu privire la faptul că Lupu sau Tarlev ar putea să-şi facă un nou partid, Voronin a declarat: “Sunt doar nişte provocări. Cu Lupu lucrez foarte bine, iar cu Tarlev am lucrat 7 ani. Tarlev râmâne în echipă. PCRM va merge unitar în alegerile din 2009”.

Voronin s-a lansat în laude la adresa PPCD şi a lui Iurie Roşca. “Cel mai vechi mai vechi partid de pe scena politică a Republicii Moldova este PPCD. Acum, acest partid împlineşte 20 de ani. PCRM împlineşte 15 ani, deci, suntem mai tineri. Astfel, partidele serioase care trebuiesc votate în 2009 sunt: PCRM pe stânga, PDM – pe centru şi PPCD – pe dreapta”
Vizitatori: 421 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: