Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Mai 2008  »
DLMMeJVS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2008 » Mai » 9 » Iurie Sadovnic, în proces cu Zdubii la CEDO

Iurie Sadovnic, în proces cu Zdubii la CEDO
9:54 AM
 
Una dintre cele mai de succes trupe ale momentului, Zdob şi Zdub, a fost acţionată în judecată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru că nu a plătit drepturile de autor la piesa „Dragă O’Tee” a compozitorului Iurie Sadovnic-Orheianu.

Sunt băieţi obraznici
În urmă cu opt ani, când încă nu aveau un nume consolidat pe piaţă, componenţii trupei Zdob şi Zdub au auzit într-un studio respectiva piesă şi imediat l-au sunat pe compozitorul Iurie Sadovnic, cerându-i permisiunea să o preia. Au primit acordul, verbal, cu condiţia să plătească drepturile de autor. Doar că Zdubii au uitat să le mai achite, drept pentru care compozitorul a considerat de cuviinţă să-şi apere demnitatea în instanţă, câştigând procesul. Deşi li s-au solicitat iniţial despăgubiri de 500.000 lei pentru drepturile de autor pe timp de şase ani, judecătorii au hotărât ca suma să fie redusă la 30.000 lei, bani pe care Zdubii i-au achitat în contul lui Sadovnic. „Cu Zdubii nu se poate ajunge la un consens. Sunt băieţi obraznici. În timpul procesului au făcut presiuni asupra judecătorului şi asupra avocatului meu, Oleg Munteanu, ameninţând că au în spatele lor oameni influenţi.

Autorul piesei susţine că i s-a făcut dreptate „în stil moldovenesc”, de aceea a hotărât să acţioneze în judecată trupa Zdob şi Zdub la Strasbourg. „Deşi nu-mi plac judecăţile, m-am văzut nevoit să apelez la CEDO, pentru că acolo mi se va face dreptate. Nu e vorba de bani, ci de onoarea mea. Nu le voi permite să-mi calce munca în picioare. M-au susţinut şi colegii de generaţie, şi prietenii mei”, afirmă compozitorul, care a devenit astfel primul compozitor din istoria R. Moldova care se judecă cu o formaţie pentru drepturile de autor.

Piesa care a stârnit discordie între artişti, „Dragă O’Tee”, a fost scrisă în anul 1981, la 3 noaptea, când autorul său, Iurie Sadovnic-Orheianu, citea un volum de versuri al lui Grigore Vieru. După ce a scris piesa, o bună perioadă de timp aceasta nu a fost cântată decât de autorul său în cabina de machiaj pentru că o considera „neînsemnată”. Tot acolo a auzit-o şi cumătra sa, Anastasia Lazariuc, cerând permisiunea s-o interpreteze. În scurt timp, piesa a ajuns un hit.

Vizitatori: 410 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: