Noutati
     Forum 
       Musica
       DOWNLOAD 
     Telefonie Mobila

    –––––––––––––––
    TV Online
      Filme Online
     Radio Online
     FotoEdit Online
     Dictionar
 
Forma de Logare
Loginul Dvs. (username):
Parola (Password):
Ţine minte(
Arhiv
«  Septembrie 2009  »
DLMMeJVS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Caută
Prieteni
Online Useri

Total online: 1
Oaspeti: 1
Useri: 0
 
 
 
 
Prima pagină » 2009 » Septembrie » 29 » Noul ministru de Interne a pus capăt războiului cu Primăria

Noul ministru de Interne a pus capăt războiului cu Primăria
3:19 AM
Războiul dintre Primăria Chişinău şi Ministerul Afacerilor Interne a luat sfârşit. Ieri, pentru prima dată în istoria administraţiei publice locale, la şedinţa operativă de la primărie, convocată de Dorin Chirtoacă, a participat ministrul de Interne. Generalul-maior de poliţie Victor Catană a declarat că, de azi înainte, MAI va colabora cu primăria în ceea ce priveşte asigurarea ordinii publice, combaterea infracţionalităţii, iar la numirea şefului Poliţiei municipale va ţine cont de opinia administraţiei publice locale.

Ministrul Catană a menţionat că scopul vizitei sale este stabilirea unei relaţii de colaborare eficientă între autorităţile municipale şi MAI. „Voi întreprinde toate acţiunile necesare ca situaţia să se schimbe radical, să fie ordine pe străzi şi în locurile publice, lucruri pe care le putem face doar împreună”. Ministrul de Interne a informat că o primă măsură va fi numirea - coordonată cu autorităţile locale - a unui vicecomisar al capitalei care va fi responsabil de activitatea Poliţiei municipale, după cum prevede legislaţia în vigoare.

La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă a spus că noua conducere a MAI a venit cu o abordare corectă şi conformă legii a relaţiei cu autorităţile municipale. „Era firesc ca să se adune multe probleme, în urma experienţelor prin care am trecut. Însă lucrurile trebuie aduse la normalitate”, a conchis el, accentuând necesitatea reformării în domeniu şi trecerea atribuţiilor ce ţin de asigurarea ordinii publice la autorităţile locale, potrivit standardelor europene. Până la operarea modificărilor respective în legislaţie, Dorin Chirtoacă a propus poliţiei o colaborare cu pretorii de sector şi primarii localităţilor în ceea ce priveşte asigurarea ordinii publice şi combaterea criminalităţii, iar pe probleme strategice, cum ar fi reforma în ansamblu, traficul rutier şi parcările - cu viceprimarii pe domenii.

Până la sfârşitul zilei de ieri, urma să fie creat un grup de lucru, format din reprezentanţi ai administraţiei primăriei şi ai MAI, pentru identificarea tuturor problemelor existente şi găsirea soluţiilor de depăşire a acestora. În aceeaşi zi, viceprimarii, pretorii din sectoare, primarii localităţilor din cadrul municipiului Chişinău au participat la o întâlnire cu ministrul de Interne, comisarul şi vicecomisarii capitalei, şefii de direcţii la MAI şi la Comisariatul general de poliţie.

Precizăm că, în cadrul şedinţei de la primărie, s-a arătat dispus pentru colaborare şi Comisarul oraşului, Vladimir Botnari - cel care, după protestele din 7 aprilie nu i-a permis primarului să intre în izolator ca să vadă în ce condiţii sunt ţinuţi tinerii arestaţi. Şi Iacob Gumeniţă, şeful Poliţiei municipale, care permanent avea un comportament sfidător atât faţă de primar, cât şi faţă de administraţia publică locală, a stat cuminte, luând notiţe într-o agendă. Ministrul Catană a declarat că vor fi demişi mai mulţi funcţionari de rang din cadrul MAI, printre aceştia avându-l în vedere, probabil, şi pe vicecomisarul Gumeniţă. „Noi acum examinăm potenţialul conducerii MAI, cât de politizaţi au fost şi dacă unii mai au angajamente politice. E clar că asemenea persoane nu vor mai activa în cadrul MAI”, a declarat presei Victor Catană.

Vizitatori: 1553 | Adaugat de: Admin | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Name *:
Email *:
Code *: